24 Ekim 2022
NRH Tünel Sistem
Açıklama
NRH Tünel Sistem, tünel kalıpta kullanılan takviye elemanlarının (Omegalar) yatay kullanıldığı sistemdir.
PDF Katalog
Montaj Aşamaları
Aşama 1
Minimum 5x10 mt ebatlarında düzgün bir beton saha teşkil edilir. Bunun üzerine kule vincin bomunun ulaşabileceği bir alanda montaja başlanır. Ahşap üzerine perde panosu şekilde görüldüğü gibi konulur.
Aşama 2
Tünel açıklığına göre uygun numaralı kontrafişler ayarlama mekanizması alta gelecek şekilde M14x80 lik cıvatalarla perde panosuna bağlanırlar.
Aşama 3
Montajı yapılan tünel durumuna göre ilgili döşeme panosu şekilde gösterildiği gibi perde panosuna M14x30 cıvatalarla bağlanılır.
Aşama 4
Kontrfişlerin avare dönen uçları döşeme panosundaki kontrafiş yuvalarına M14x80 lik cıvatalarla bağlanılır.
Aşama 5
Bu aşamada dikme tekeri döşeme panosunun orta kısmındaki dikme tekeri yuvasına yine M14x80 cıvata ile bağlanılır.
Aşama 6
Tünel açıklığına göre uygun numaralı çatallar dikme tekeri ile perde panosu arasına bağlanılır. Perde panosuna M14x80 cıvata ile dikme tekerine M14x30 civata ile şekilde görüldüğü gibi bağlanır.
Aşama 7
Bu şekilde montajı yapılan tüneller montaj kartlarındaki duruma göre gerekirse yan yana bağlanırlar bunun için de iki tüneli düşeyde 5 sıra yatayda tünel açıklığına göre yeterli miktarda merkezleme U su takılır.
Aşama 8
Boşta kalan deliklerden M14x80 lik cıvatalarla bağlanan panolar üst birleştirme lamaları, alt ve orta nipellerle (şekilde görüldüğü gibi) tünellerin birleştirme işlemi tamamlanır.
Aşama 9
Bu tünelin arka panosu yan U ları karşılıklı gelecek şekilde montaj kartındaki duruma göre tünele bağlanılır.
Aşama 10
Merkezleme U larının bağlantısı ve M14x80 lik cıvatalar ile arka panonun sağ veya sol durumuna göre tünel ile bağlantısı bitirilmiş olur.
Aşama 11
Montaj kartındaki verilen ölçüye göre döşeme panosuna X ve Y yönündeki ölçüler alınarak klıp kaldırma deliği delinir. Bu noktanın altına gelecek şekilde terazi putreli şekilde görüldüğü üzere kalıbın altına takılır. Askı kancaları yan U lara asılarak terazi putreli kalıbın içine kaynaksız olarak sabitlenir.
Aşama 12
Böylece bir yarım tünel tamamlanmış olur. Tamamalanan yarım kalıp montaj kaldırma aparatı ile ayağa kaldırılır.
Aşama 13
Ayağa kaldırılımış yarım tünel kalıbın üzerine montaj kartlarına bakılarak ilgili yerlerine şekilde görüldüğü üzere varsa kapı ve pencere rezervasyonları işlenir.
Aşama 14
Yine montaj kartlarına bakılarak varsa döşeme boşluk rezervasyonları verilen X ve Y koordinatlarına göre işlenir.
Aşama 15
Yine montaj kartlarındaki verilen ölçüye göre varsa perde alın kalıbı yarım tünel kalıbın üzerine bağlanır.
Aşama 16
Yine montaj kartlarındaki verilen ölçüye göre döşeme alın kalıbı yarım tünel kalıbın üzerine bağlanır.
Aşama 17
Böylece montaj kartlarındaki duruma göre işi bitmiş tüneller temel üzerinde dökülmüş aks betonlarına tünel yerleşim planına göre yerleştirilir.
Aşama 18
Sonra yine montaj kartlarında ki duruma göre dış perde kalıpları üzerindeki yürüme yolları ve pano destek ayakları takılmış halde yerlerine konulur.
Aşama 19
Yerleştirilmesi bir taraftan devam eden tünellerin projede olan boşluklar için perdedeki ve döşemedeki boşluk rezervasyonları kalıba, kalıp montaj projesinde belirtildiği şeilde bağlanırlar.
Aşama 20
Yukarıdaki anlatılan bilgiler dahilinde kalıpların radye üzerine ilk kurumları tamamlanır. Gerek kalıbın hızından olabildiğince faydalanmak için, gerekse ekonomik nedenlerden dolayı genel olarak bir binanın yarısına kalıp kurulmaktadır.
Aşama 21
Kalıpların projesine göre yerlerine yerleştirilmesi sırasında öncelikli perde demirleri kalıba yerleştirilir. Kalıp kurumu bittikten sonra da döşeme demirleri yerleştirilir.
Aşama 22
Demir yerleştirilmesi bittikten sonra aks ayakları demirlere zarar vermeyecek şekilde kalıba yerleştirilir.
Aşama 23
Tünel kalıpta betondan önceki son aşaması olan aks köşebentleri aks ayaklarının üstüne konur ve kelepçeleri kapatılır.
Aşama 24
Bundan sonraki işlem beton aşamasıdır. Eğer kalıp yukarıda resimde görüldüğü gibi yarım kalıpsa bu dökümün şartlarına uyularak beton döküm işlemi tamamlanır.
Aşama 25
İskele üçgeni konulacağı yerdeki tünel açıklığına göre şekildeki gibi projede verilen ölçülerde yan yana konulur. Ön yüzünde uzun iki çaprazla, (Boru kelepçesi yardımı ile) arka yüzünde kısa iki çaprazla bağlanır.
Aşama 26
Sonra altda ortada üçkene dik bir boru ile ve üst ortada kısmında ucları ayarlı vidalı yine üçkene dik bir boru ile kelepçelenir. Resimde görüldüğü yibi üçkenin üzerinde bulunan yerlere projede belirtilen ahşaplar bağlanır.
Aşama 27
Bu ana taşıyıcı ahşapların üzerine çalışma kotundaki kalaslar şekilde görüldüğü gibi bağlanırlar.
Aşama 28
Daha sontra iskelenin ucundaki korkuluklara yatay boruları altda ve üstde takılır. Ve kalıpla birlikte verilen korkuluk ağı bu borulara bağlanırlar.
Aşama 29
Tünel kalıp ilk döküm işleminden sonra dış cepheye gelen perde kalıplarını taşımak için tünel kalıba göre dizayn edilmiş dış cephe iskelesi, perdedeki üst tij deliklerinden faydalanılarak montajı yapılır.
Aşama 30
Bu montaj şu aşamalarda gerçekleştirilir. en üst sırada bulunan tij deliklerine kurtağzı dediğimiz askı ayakları resimde görüldüğü gibi takılır.
Aşama 31
Kurtağzı dediğimiz askı aparatlarına projede verilen ölçülerde aşağıda tüm bağlantıları yapılmış konsollar resimde görüldüğü gibi takılırlar.
Aşama 32
Daha sontra iskelenin üzerindeki yürüme platformu ahşapları ve korkuluk ahşapları resimde görüldüğü şeikilde takılırlar. (Aslında bu ahşaplarda yerde konsollara tespit edilir ancak burda anlatım kolaylığı ve aşamaları belirtmek için bu şekilde gösterilmiştir.)
Aşama 33
25 - 28. Aşamalarda anlattığımız şekilde montaj kartlarında verilen ölçülerde hazırlanan çıkartma iskeleleri göz açıklıklarına göre ilgili gözlere montaj sorumlusunun da tarif edeceği şekilde takılırlar.
Aşama 34
29 -32. Aşamalarda anlattığımız şekilde montaj kartlarında verilen ölçülerde hazırlanan diş cephe iskeleleri ilgili yerlere montaj sorumlusunun da tarif edeceği şekilde takılırlar.
Aşama 35
Yine montaj kartlarında verilen ölçülerde hazırlanan sahanlık platformları ilgili yerlere montaj sorumlusunun da tarif edeceği şekilde takılırlar.
Aşama 36
Daha sontra ise bir alt katta veya yan gözlerde olan tünel kalıplar yeni beton dökülecek yere taşınırlar. Ve bu işlem tüm katlar ve tüm bloklar bitinceye kadar devam eder.
REFERANS PROJELER
BİLGİ REHBERİ
Tünel kalıp sistemi nedir?
Tünel Kalıp Sistemi; binanın perde duvar ve döşemelerinin günlük döküm işlemiyle tek seferde ve yerinde dökülmesine olanak sağlayan çelik kalıp sistemidir.
Tünel kalıp sisteminin avantajı nedir?
İnşaatlarınızda diğer hiçbir yapım tekniği İle mukayese edilmeyecek kadar hız, çelik yüzeylerden dolayı üstün kalite, uzun ömür, depreme karşı dayanıklılık, en az işçilik ile en fazla üretim, dünyanın her yerine verilen servis desteği ve hepsinden önemlisi ekonomi NERU Tünel Kalıbı‘ nı sizin için cazip kılmaktadır.